Projektil

Renovräkningar och displacement

| Inga kommentarer

12772083_1049125185152258_2728620429307725771_oFörra året fyllde miljonprogrammet 40 år. En samling statliga subventioner som gav upphov till större delen av det svenska bostadsbeståndet. I och med att miljonprogrammets bostäder blir allt äldre ökar även renoveringsbehovet. En utmaning som har många svårigheter, men som visat sig sätta många hyresrättsinnehavare i en extra utsatt position. Fastighetsägarna har använt renoveringsbehovet som en möjlighet att höja standarden och därmed höja hyrorna. I vissa fall med hyreshöjningar uppemot 60%, vilket resulterar i att många boende har tvingats flytta. De boende har blivit utsatta för s k renovräkningar. Det har skett på Pennygången i Göteborg, på Valla torg i Stockholm och i Kvarngärdet och Gränby i Uppsala. Detta är bara en handfull bostadsområden där fastighetsägarnas strategi har varit gentrifiering och utträngning. När Riskhem nu flaggar för renoveringar på Eriksberg har det varit tal om 80% i hyreshöjning.

Sara Westin är forskare i kulturgeografi på Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet. Hon författade 2011 en arbetsrapport med rubriken ”… men vart ska ni då ta vägen?: Ombyggnation ur hyresgästernas perspektiv”. En rapport som handlade om just renovräkningar. Westin kommer till Projektil den 17 mars 19.00 för att prata om renovräkningar i relation till begreppet ”displacement” (utträngning).

Bokcafé Projektil är i vanlig ordning öppen från 17.15 och vi säljer progressiv litteratur och gott fika (alltid med veganska alternativ). Föreläsningen börjar vid 19.00, men kom i tid så du får en kopp kaffe innan föreläsningen börjar.

Det finns ett Facebook-event.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.