Projektil

Tre föreläsningar och en studiecirkel

| 5 kommentarer

Vi har fortfarande ingen lokal men det innebär inte att vi ligger på sofflocket. Här är vad vi har på gång just nu!

Föreläsning: Rosa

19:00 tisdagen den 9 oktober, på Ungdomens Hus.

Färgen rosa väcker känslor, både av avsmak, obehag och avsky, men också av begär, vällust och välbehag. Rosa uppfattas sällan som helt neutralt. Förmodligen för att det är den enda färgen i färgskalan som är entydigt könskodad.

Tisdag den 9 oktober klockan 19 kommer Fanny Ambjörnsson, socialantropolog och genusforskare, till Ungdomens hus för att prata om hur färgen rosa innehåller budskap om vårt samhälles värderingar och organisering kring framför allt genus och sexualitet.

I samband med föredraget kommer man att kunna köpa fika och böcker, bl a boken Ambjörnsson skrivit på ämnet. Arrangemanget sker i samarbete med ABF och Ungdomens hus.

Föreläsning: Psykoanalys och ideologikritik

19:00 onsdagen den 10 oktober, på Ungdomens Hus.

Psykoanalysen beskrivs idag ofta som sexistisk, pseudovetenskaplig och hopplöst föråldrad. Men är det verkligen så? Vilka perspektiv kan psykoanalysen erbjuda en feministisk, kritisk och progressiv rörelse?

Onsdagen den 10 oktober klockan 19 kommer Per-Anders Svärd, doktorand i statskunskap, till Ungdomens hus för att prata om psykoanalytiska teorier som verktyg för ideologikritik. I samband med föredraget kommer det att säljas fika och böcker. Arrangemanget sker i samarbete med ABF och Ungdomens hus.

Studiecirkel: Vägen till makt

19:00 tisdagen den 16 oktober, på Nykterhetsvännernas Studenthem.

Det senaste numret av Socialistisk Debatt är en sammanställning av strategiska och taktiska texter av klassiska socialistiska skribenter från ”revolution till efterkrigstid”, texter som överbygger den ofta konstlade motsättningen mellan reform och revolution. Texter av Kautsky, Lenin, Luxemburg, Gramsci och Sven Linderot som alla försöker besvara frågan om arbetarklassens väg till makten.

Den som inte känner historien är dömd att upprepa den. Därför arrangerar Kulturföreningen Projektil i samarbete med ABF en studiecirkel på numret i fråga. Vi ses för en första träff på Nykterhetsvännernas Studenthem, Sturegatan 12, klockan 19 den 16 oktober. Till denna första träff ska en ha läst förordet samt de två första texterna (utdrag ur ”Vägen till makt” av Kautsky respektive ”Vad bör göras” av Lenin). Föranmäl dig till info@bokcafeprojektil.se.

Föreläsning: Vänster i Afghanistan

OBS! UPPDATERAD TID! 13:00 lördagen den 20 oktober, på Ungdomens Hus.

24-åriga Saman Malikzay från det afghanska vänsterpartiet Solidarity Party of Afghanistan besöker Sverige under två veckor i oktober. Ta chansen att höra henne berätta om sin kamp mot förtryck, krig och ockupation. Hur kan man arbeta med vänsterfrågor och feminism med närvaro av både NATO-trupper och svenska trupper?

Arrangemanget sker i samarbete med ABF och Ungdomens hus.

5 kommentarer

  1. Pingback: Konst du inte trodde var subversivt intressant del fyra: How I met your mother | copy is right

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.