Projektil

Stadskampsveckan på projektil, 7-13 maj

| Inga kommentarer

Klassklyftorna i städerna växer. Det bedrivs en aggressiv politisk och ekonomisk kamp kring stadsrummet från ovan. Bostadspriserna ökar, våra kvarter med relativt fördelaktiga lägen gentrifieras, stora lägenhetsområden förslummas i städernas ytterkanter med fastighetsägare ovilliga att underhålla våra bostäder, ungdomsgårdar läggs ner, allmänningar privatiseras, gator glasas in, hus står öde i åratal på grund av fastighetsspekulerande samtidigt som bostadsbristen blir allt mer akut. Det är ingen slump att den globala kris som nu sveper över världen har sitt ursprung i bostadsmarknaden.

Vi kräver rätten till staden! Under stadskampsveckan sammanflätar vi de kamper som pågår i våra städer, vi skapar embryon för nya kamper, träffas och lär oss av historia och teori. På detta sätt kan vi också lyfta viktiga stadskampsfrågor i det lokala till större sammanhang och dela med oss av våra erfarenheter.

Mer info om stadskampsveckan finns på www.oppenstad.se

PROGRAM FÖR STADSKAMPSVECKAN PÅ PROJEKTIL 2012

Tisdag 8 maj, 19.00: Föredrag – vems stad?
Alexander Berthelsen, stadskampsbloggare och aktiv i planka.nu pratar om vad som vad som egentligen händer i våra städer, och varför. Varför ser ”utvecklingen” egentligen ut som den gör, och vem är det som tjänar på det?

Onsdag 9 maj, 19.00: Film – Behandla oss inte som djur
Dokumentärfilm om Pantrarna, en organisation som startades i februari 2011 av några äldre ungdomar från förorten Biskopsgården i Göteborg. De vill sätta fokus på de nedskärningar som inte bara drabbat Biskopsgården utan alla förorter runtom i Sverige och som lett till ökad fattigdom och social utsatthet.

Torsdag 10 maj, 19.00: Föredrag – hyreshöjningarna i Gränby
Ingela Ekrelius från hyresgästföreningen i Uppsala pratar om de enorma hyreshöjningarna Rikshem håller på att genomföra i Gränby och kampen mot dem.

Söndag 13 maj, 16.00: Föredrag och öppet möte – vems Uppsala?
Projektil presenterar kritiskt några av de planer politikerna har för Uppsala de närmaste årtiondena. Vi bjuder också in till diskussion – hur vill vi att utvecklingen ska se ut, och hur kan vi påverka den? Ta upp de ämnen du tycker är viktiga!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.