Projektil

Nytt till hängmattan

| Inga kommentarer

Nya titlar i lager:

Revolution i Egypten 130 kr
När 26-årige tunisiern Mohamed Bouazizi satte eld på sig själv i protest mot regimen blev det den gnista som tände en våg av revolutioner och upplopp i arabvärlden.
Den tunisiska diktaturen föll snabbt och världens ögon riktades mot det egyptiska folkets kamp för att fälla Mubaraks regim. Miljoner människor i Kairo, Alexandria, Suez och andra platser förlorade plötsligt rädslan för att dö och var beredda att satsa allt.
Bitte Hammargren befann sig på Tahrir-torget i Kairo när Mubaraks betalda pöbel gick till attack mot demonstranterna.
Mattias Gardell skriver om Det muslimska brödraskapet, en organisation som Västvärlden anser så farlig att den hållit Mubaraks diktatur under armarna.
Per Björklund berättar om den politiska, fackliga och ekonomiska kamp som pågått en längre tid i Egypten och beredde väg för den massrörelse som fällde Mubarak.
Jan Hjärpe ger en bakgrund till de senaste årens utveckling i arabvärlden och lyfter fram de folkliga radikala krafter som lagt grunden för mer genomgripande förändringar.


Stina Blomgren – Svart notis 40 kr

En boliviansk man försvinner spårlöst efter en olycka strax utanför Stockholm. Han ska ha jobbat som snöskottare och fallit från ett tak.
Rykten florerar om händelsen, i radion efterlyses information om vad som hänt med hans kropp. Kan mannen ha överlevt? Har han över huvud taget funnits?
Svart notis är berättelsen om snöskottaren som försvann och om den gravida kvinnan som hittades mördad utan att någon anmält henne saknad hos polisen, om pojken som saknar laglig rätt att gå i skolan och om polisen som vill ha mer resurser för att jaga papperslösa arbetare.

Omänskliga rättigheter 120 kr

Skillnaden mellan att få vård eller att tvingas vända i dörren med en allvarlig sjukdom, att få ett arbete och en bostad eller inte, kan vara ett personnummer. Hur kommer det sig att ens rätt till de mänskliga rättigheterna är beroende av var man är född? Den här antologin handlar om flyktingar, papperslösas situation i Sverige och om omänskliga rättigheter.

Katrine Kielos – Våldtäkt och romantik 50 kr 

Det här är en bok om våldtäkt. Inte som ett symtom och inte som ett instrument för att plocka politiska poäng. inte heller som en symbolfråga som belyser andra orättvisors relativa allvar. Få saker är så accepterade i samhället som kvinnors rädsla. Även de mest högljudda anti-feminister är förstående inför denna rädsla. Många är de som vill följa mig hem, pracka på mig alarm, och lära mig att alltid ha mobilen påslagen i handen.
Men – självförsvar börjar i att man definierar den egna kroppen som något som är värt att försvara. Som något som är värt att uttrycka en självständig vilja. Som har rätt att röra sig ute i världen utan att behöva be om ursäkt för det med varje ängslig rörelse.
Därför måste kvinnan göra uppror mot rädslan och mot den kultur som konstruerar henne som våldtäktsbar. Vi måste prata om våldtäkt för vad det är, och vad det gör. Mot kvinor. Med kvinnor, idag.

Kristian Lundberg – Yarden 50 kr

”Det är möjligt att mitt högmod fick mig på fall”, börjar Kristian Lundberg sin mycket raka och uppriktiga berättelse om hur han, när han blivit av med sina brödfödesarbeten som skribent, åter tvingades söka sig till det kroppsarbete som hans yrkesbana hade inletts med. Litet över fyrtio år gammal, och utan formell utbildning, inget annat än det självupprättade ”universitet” hans egen bildningstörst har skapat. Fångad i en snara av växande skulder och inkassobrev söker Kristian arbete på de mest skiftande platser. Till slut får han jobb i Malmö hamn på Yarden, bland uthyrningsföretagets timanställda med sämst arbetsvillkor, ett arbete där man ständigt riskerar att bli kickad från en dag till en annan. Han flyttar bilar under sträng bevakning och i alla väder. Sakta blir återgången till det kroppsarbete som han höll på med i ungdomen en resa tillbaka till barndomen. Men berättelsen blir också en uppgörelse med det moderna arbetslivets villkor.

Klass, klassresa – begrepp som här fylls med ett nytt och mycket konkret innehåll. I motsats till sin frånvarande far företar Kristian en omvänd klassresa, där åren med författandet plötsligt framstår som ett mellanspel. Han återvänder till den värld han en gång kom ifrån. Dock inte av nostalgiska skäl, utan för att det inte finns någon annan utväg.


Emil Boss – Vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är vi 120 kr

du är en röst jag håller i handen den säger

det här är rent objektivt din hand

Vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är vi är en lyrisk text om kropp, text och tid. Ett textjag försöker upprätta ett avlägset vi genom att mata fram en dikt, utsaga för utsaga. Tiden mäts och passerar och den levda kroppens gränser är otydliga. Ett monotont påtvingat arbetsspråk blir en förutsättning för texten. Hur förhåller det sig till jagets tänkande och självbild?

Andreas Malm – Hatet mot muslimer 50 kr

En viktig debattbok om den växande islamofobin.
Efter den elfte september – efter invasionerna av Afghanistan och Irak, terrorattackerna i Madrid och London, det franska slöjförbudet, mordet på Theo van Gogh, de danska Muhammed-karikatyrerna, förortskravallerna i Frankrike, Lars Vilks rondellhund och ett svart band av kriser – har den politiska agendan på vår kontinent kommit att vrida sig mot islam.
En tilltagande besatthet vid muslimer präglar sedan en tid tillbaka den europeiska debatten och den utbredda fientligheten utgör ett hot mot det öppna samhället.

Serier mot rasism 130 kr 

Hur ser den moderna rasisten ut? Vad innebär islamofobi? Hur rättvis är Sveriges migrationspolitik? Hur ska man handskas med främlingsfientliga uttalanden i vardagen? Vad innebär det egentligen att vara svensk? Och inte minst… Är du också med i kampen?
Dessa angelägna frågor ställs, tillsammans med många fler, i den här antologin. Serier mot rasism är ett kollektivt yttrande från ett trettiotal svenska serietecknare mot främlingshatets allt mer påtagliga frammarsch i vårt samhälle. Med både humor och allvar angrips temat som angår oss alla – som vi var och en kan antingen höja rösten mot eller tyst låta gro vidare.
Vinsten från försäljningen av denna bok går oavkortat till nätverket Ingen människa är illegal, som arbetar för papperslösa flyktingar.


Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.