Projektil

Filmvisningar

Projektil visar film varje torsdag! Filmvisningarna börjar vid 19:00, men på torsdagar säljer vi böcker och fika från klockan 12. Fritt inträde, men donationer till föreningen mottages tacksamt. Arrangemangen sker i samarbete med ABF.

Fler filmvisningar än dessa kan förekomma – följ bloggen, vår Facebook-sida, kalendern i högerspalten och listan våra Facebook-events.

25 april: Panther

Panther (1995) är en spelfilm om The Black Panther Party for Self-Defense – en militant och revolutionär socialistisk rörelse aktiv i USA mellan 1966-1982 som blandade beväpnade medborgargarden med att fixa gratis frukost åt skolbarn i arbetarklassområden. 124 min.

2 maj: Double feature: Unclear Holocaust och Police Mortality

Unclear Holocaust (2011) är en mix av över 50 studio-filmer om Hollywoods eviga fantasi om att förinta New York: en skoningslös orgie om hur enorma mängder kapital och egendom går under om och om igen. Police Mortality (2013) är en film för dig som undrar om Robocop är de 99% eller önskar att snutsvinen hade ihjäl sig själva så att du slapp. Båda av Anti-Banality Union, ett mediakollektiv i USA. 65+66 min.

9 maj: Life of Brian

Life of Brian (1979), av Monty Python, handlar om Brian. Han föds samma dag som, och i stallet bredvid, Jesus Kristus – och tillbringar resten av sitt liv med att förväxlas med Messias. 94 min.

16 maj: RED!

RED! fokuserar på två ämnen som får alltmer uppmärksammat varje år: cyber-aktivism och hacktivism. Den här dokumentären gör inga anspråk på att inte vara vinklad: den behandlar cyber-aktivism och hacktivism ur ett klasskampsperspektiv. Producerad av turkiska Independent Cinema Center. 67 min.

23 maj: La dialectique peut-elle casser des briques?

La dialectique peut-elle casser des briques? (1973), eller “Kan dialektik krossa tegelsten?”, är en humoristisk kritik av socialismens misslyckande och ett angrepp på filmens funktion som upprätthållare av borgerlig ideologi – i form av en detournerad kung fu-film, där alla röster tagits bort och ersatts med dialog av situationisten René Vienet. 90 min.

30 maj: The Take

The Take (2004) handlar om den ekonomiska kris som drabbade Argentina 2001 – eller mer specifikt hur en del arbetare tog saken, det vill säga fabriken, i egna händer och återupptog nedlagda fabrikers produktion i kollektiv regi.

6 juni utgår på grund av Svenska flaggans dag.

13 juni: The Wind That Shakes The Barley

The Wind That Shakes The Barley (2006), i regi av Ken Loach, handlar om de två irländska bröderna Teddy och Damien som år 1920 på olika sätt dras in i kampen mot den brittiska ockupationen. Men när en del av motståndsrörelsen accepterar ett fredsavtal med Storbritannien och den andra inte gör det står de plötsligt inte längre på samma sida. 87 min.

20 juni: Slaget om Alger

La battaglia di Algeri (1966) hade premiär bara några år efter Algeriets självständighetsförklaring 1962. Filmen inleds med Algeriska befrielsefrontens revolt mot det franska kolonialstyret 1954 – ett uppror som övergår i ett fullskaligt krig, på Algers gator och torg. 127 min.

27 juni: Captalism: A Love Story

Capitalism: A Love Story (2009) är en dokumentärfilm av Michael Moore där han, efter att ha tagit itu med vapenlagar i Bowling for Columbine, kriget mot terrorismen i Fahrenheit 9/11, och sjukvården i Sicko!, tar sig an den totalitet som präglar hela USA (och i förlängning resten av världen): kapitalismen. 127 min.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.