Projektil

Föreläsning: Svenska konflikter

| Inga kommentarer

Andrés Brink Pinto är forskare i historia vid Lunds universitet och medredaktör till boken Politik underifrån – Kollektiva konfrontationer under Sveriges 1900-tal. 2010 delade han Rudolf Meidner-priset. Han har också varit med i böcker som Tillsammans – Gemenskap och klasskamp på samhällsfabrikens golv och Det stora elefantupproret och andra berättelser från Sveriges bråkiga 1800-tal. Den 23 mars 19.00 kommer han till Bokcafé Projektil och håller en föreläsning i ämnet! Föreläsningen är ett samarbete med Uppsala LS av SAC-Syndikalisterna, SUF Uppsala och Bokcafé Projektil med stöd av ABF i Uppsala län.

Varför ser Sverige ut som det gör idag? Den vanliga storyn man får höra är en berättelse om 1900-talets fredliga folkrörelser, som bara genom sin kompromissvillighet lyckats undvika samma excesser som vi sett i resten av Europa. I antologin Politik underifrån utmanas den här berättelsen om Sverige som Europas exceptionella undantag. Under föreläsningen får vi genom nedslag i svenska konflikter en mer nyanserad bild av hur man ”gjort politik” i det här landet och vilka som getts eller tagit sig rätten att delta i de politiska processerna.

Utifrån den här kunskapen om vår dolda historia blir det lättare för oss att besvara frågor om vår samtid och framtid. När kan utomparlamentariska metoder sägas berika och utveckla demokratin, och när passeras den gräns då den parlamentariska demokratin hotas? Vad är egentligen demokrati, och hur gör vi för att utvidga och utveckla den?

Det finns ett Facebook-event.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.