Projektil

Mattias Gardell presenterar ”Raskrigaren”

| Inga kommentarer

raskrigarenEfter två inställda föreläsningar med Mattias Gardell under våren 2016, gör vi nu äntligen ett nytt försök, tredje gången gillt!?

Mattias Gardell är professor i religionshistoria vid Uppsala universitet och forskare vid Forum för mångvetenskaplig forskning om rasism. Han har genom åren skrivit flera böcker så som ”Bin Ladin i våra hjärtan” (2005), ”Tortyrens återkomst” (2008) och ”Islamofobi” (2010). Han kommer till Projektil den 17 november för att prata om sin senaste bok ”Raskrigaren” som kom ut 2015.

Om boken:
”Den rasistiska seriemördaren Peter Mangs gäckade Malmöpolisen i nära ett årtionde. Han slog till i vardagen och sköt muslimer, svarta, judar, romer och ”rasförrädare”. Mangs räknade med att polisen aldrig skulle misstänka en prydlig, skötsam, vanlig, vit svensk. En riktig svensk. En som de själva. Han fick rätt.

När Mangs till slut greps förstod varken polis, åklagare eller media hans politiska motiv. Efter rättegången drogs en suck av lättnad. Den ensamme galningen var fast, problemet var löst. Men var det verkligen så enkelt? Steg för steg får vi följa Mangs och den värld som inspirerade honom. Terroristerna Mangs och Anders Behring Breivik följde samma handböcker, men skilde sig åt i val av offer och tillvägagångsätt. Gardell har talat med dem båda och låter läsaren ta del av den okända dialogen mellan mördarna. Dessutom talar Mangs far för första gången ut om sonens brott.

Dokumentärromanen Raskrigaren bygger på ett stort antal djupintervjuer med Peter Mangs, hans egna texter som aldrig tidigare offentliggjorts, den omfattande polisutredningen och intervjuer med anhöriga och en rad andra Malmöbor.”

Arrangemanget är den 17 november. Projektil öppnar som vanligt redan 17.15. Presentationen börjar 19.00, men kom gärna innan och fika eller köp en bra bok.

Arrangemanget sker i samarbete med ABF. Fritt inträde. Det finns ett Facebook-event.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.