Projektil

6/2: Föreläsning – En gång talade man om staden

| Inga kommentarer

bosseVad gör en stad till en stad? Varför ser den ut som den gör? Vad bör politiska rörelser veta om stadsplanering? Hur bör en stad planeras? Vad är förutsättningarna för sociala kamper med staden som utgångspunkt?

Den 6 februari kl.19 kommer Bosse Bergman till Projektil och pratar med utgångspunkt i sin bok ”En gång talade man om staden”. Boken gavs ut 2010 och beskrivs såhär:

”Atlanta, Detroit, Fagersta, Karlsruhe, Lund, New York, Norrköping, Shanghai och inte minst Stockholm. Idag talar man mer än någonsin om Staden om att bygga stad. I 152 texter artiklar, debattinlägg, dikter, essäer och recensioner, skrivna mellan 1968 och 2010 bidrar Bosse Bergman med förklaringar till hur och varför. I tretton tematiska kapitel lyfts ett stycke nutidshistoria fram. Boken visar också att kritiken av modernismen och dagens agenda för en så kallad hållbar stadsutveckling har fastnat i en tillbakablickande idealisering av den täta kvartersstaden. Istället måste stadsplaneringen ta avstamp i ett erkännande av stadsmässigheten och stadslivet i regionerna i stort så att dagens förorts- och stadslandskap kan utvecklas enligt sina egna villkor och möjligheter.”

Bosse Bergman är stadsbyggnadshistoriker och har tidigare bl.a. publicerat Nazismen som byggherre (1976), Han ville staden (1980), Halva staden (1984), Klara 1950 (2001), Handelsplats shopping stadsliv (2003) och E4-staden (2008).

Föreläsningen arrangeras i samarbete med ABF i Uppsala Län

Föreläsningen börjar 19.00

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.