Projektil

Vecka 49

| Inga kommentarer

Vi har öppet som vanligt tisdag-fredag 14-19, och utöver det en hel drös arrangemang som du kan läsa om nedan!

Veckans mat är lasagne (50:-). Utöver det finns som vanligt olika sorters kakor, kaffe, te, läsk.

Tidningsrelease – Brand 4/2012 ”Kultur och reaktion”

Omslag till Brand 4/2012Varför är kulturdebatten så viktig för högern idag? Kanske är det för att det är det enda forum där de kan vara populister: de har redan den ekonomiska och politiska makten. I sitt raseri över den ”politiska korrektheten” möts den etablerade högern och extremhögern, antifeminister och flyktingmotståndare. Kan vi vinna dessa debatter­ eller har vi redan förlorat om vi försö­ker diskutera med dem på deras grundpremisser?

Högerpopulismen i sig skulle inte vara så oroväckande om det inte var för att den flyt­tar hela den politiska debatten åt höger, rycker bort den från en socioekonomisk diskussion och styr över den på en kulturell­ moralisk. Den skulle inte heller vara så oroväckande om den inte bildade ett block med en reaktio­när högermobilisering på gator­na.

Vi är förbannade och vet att vi inte kan backa mer. Vi står redan med ryggen mot väggen. Vi har inget annat val än att göra motstånd mot en auktoritär kris­politik ovanifrån och reaktionär mobilisering underifrån. Och vi vet att vår lösning inte kan vara reaktiv och bara svara på deras provokationer. Utan måste bli aktiv, måste ta formen av en egen politik, egen social organisering och att ge egna svar på den oro som alla känner i samhället idag. Nyckeln till vår framgång är att skapa en ny uni­versell politik, där våra olikheter blir en styrka och förbinds i gemensamma projekt snarare än en erkännandets och representa­tionens politik. Det handlar om en kamp om samhällsekonomin­ men den kampen är i grund och botten alltid materiell, inte enbart kulturell.

Tisdag den 4 december klockan 19 kommer en del av redaktionen för tidningen Brand till Bokcafé Projektil för att presentera nummer 4/12, ”Kultur och reaktion”. Som vanligt har vi öppet från klockan 14 och säljer böcker, mat och fika.

(Facebook-event.)

Boksläpp – Hopskrivet

Torsdag 6 december kl 19. Presentation av Hopskrivet, del 2 av skriftserien Folkrörelse på arbetsplatsen , uppföljaren till Hopsnackat. ’Folkrörelse på arbetsplatsen’ är en skriftserie med målsättningen att sprida erfarenheter av att försöka använda och utveckla kollektiv styrka tillsammans med arbetskamrater/kollegor.

Del 1, Hopsnackat, som kom ut 2010, innehåller 35 korta berättelser från 25 olika arbetsplatser, om att snacka ihop sig och tillsammans stoppa en försämring eller få igenom en förbättring på arbetsplatsen.

Del 2, Hopskrivet handlar om sånt som skrivs på arbetsplatsen, för och av dem som jobbar där. Klubbtidningarna som gjorde skillnad, informationen som retade cheferna, bloggen som stoppade uppsägningar, sjuksköterskestudenterna som organiserade sig på facebook och tågvärdarna som blev pingviner.

Det tjugotal personer som har nappat på uppmaningen: Berätta om en arbetsplatstidning eller något annat skriftligt som har haft betydelse för er som kollektiv! berättar från bagerier, metallindustrier, brevbärarkontor, bussgarage, tåg och tågverkstäder och från organisering av sjuksköterskestudenter, bemanningsanställda och arbetslösa.

Här finns exempel på papperstidningar, bloggar och nätforum; enkla blad och ”riktiga” tidningar; sådant som ges ut av/genom en lokal facklig organisation och sådant som görs helt fristående; och icke att förglömma, en dikt på toalettväggen, ett brev på anslagstavlan, uppmuntrande och uppviglande bilder och affischer.

(Facebook-event.)

Nattcafé

Fredagen den 7 december, från 19:00 till midnatt.

Längtat efter att kunna hänga på mysigt café i centrala Uppsala och dricka glögg till sent inpå natten? Nu behöver du inte vänta längre – på fredag har vi på Bokcafé Projektil nattöppet för första gången! Utöver hela vårt ordinarie utbud av kakor, mat och dryck kommer det finnas glögg, brädspel, tipspromenad och kulturella inslag. Mer info kommer. Välkommen!

(Facebook-event.)

Adventsfika

Vintern har kommit. Det går inte att förneka. Kom förbi Projektil på andra advent för att med utsikt över den frusna Fyrisån äta lussebullar, dricka glögg, äta risgrynsgröt och annat som hör vintertider till.

Söndagen den 9 december, 15:00-18:00. Veganskt utbud finns!

(Facebook-event.)

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.