Projektil

Nyinkommet inför 1 maj

| Inga kommentarer

Vi har tre nya titlar inne till första maj. Alla kommer självklart att kunna inhandlas på vår frukostbuffé kl. 9 – 12. Vi ses där!

Jon Weman – Åtgärdslandet 70 kr

Du arbetar, men du har inget jobb. Du går på utbildningar, men du lär dig inget. Att delta är ett erbjudande, men ett erbjudande du inte kan tacka nej till. Välkommen till Åtgärdslandet – en skuggvärld där hundratusentals arbetslösa, socialbidragstagare och numera också sjuka befinner sig.

Allt sedan jag för mer än 10 år sedan råkade hamna på en aktiveringsåtgärd för socialbidragstagare har jag haft en viss fascination för detta besynnerliga Åtgärdsland och många gånger återkommit till det som journalist. Den här boken, byggd på intervjuer, myndighetsdokument och forskning, skildrar och granskar en dold värld av iskall byråkrati, absurda regelsystem och giriga entreprenörer.

Men den ställer också frågor. Varför är du arbetslös? Vill politikerna egentligen att arbetslösheten ska försvinna? Är Arbetsförmedlingen till för att förmedla jobb? Vilka fuskar mest – de arbetslösa, eller myndigheterna? Varför heter det att vi måste arbeta mer, när så många är arbetslösa? Boken vänder och vrider på problem som annars tas för givna i samhällsdebatten och tittar på dem ur nya synvinklar. Är Arbetsförmedlingens verkliga funktion en annan än den officiella? Är arbetslösheten kanske i själva verket nyttig – för vissa?

Liv Strömquist – Prince Charles känsla 140 kr

»WHAT IS LOVE?« frågade sig den tyske eurodanceartisten Haddaway redan år 1993. I Prins Charles känsla söker Liv Strömquist nya svar på denna fråga, i en odyssé kantad av folkliga sexköpare, sociologisk teori, crackpundare, asagudinnor, antiromantik, hjärtesorg, dvärgar, psykoanalys och personangrepp. Hon hinner också ställa en del andra frågor, till exempel: Varför städade Renata Chlumska på Mount Everest? Varför behöver Tom Cruise jordens undergång? Hur kan evolutionen förklara Killinggängets uppkomst? Och vilka är våra allra mest älskade torskar? Liv Strömquist följer äntligen upp sina tidigare succéalbum. Hennes fjärde bok, Prins Charles känsla, är en komisk och historisk granskning av parrelationen som form – en regelrätt spark rätt upp i tvåsamheten.

Brand # 2 2011 50 kr

Första maj. Och revolutionära vindar blåser från Mellanöstern…

Nu är det slut på snacket om ”Israel, Mellanösterns enda demokrati.” Nu är det slut på myten att araber älskar diktatur. Revolution, rebeller och uppror sköljer över regionen. Vi är glada att i detta nummer kunna bjuda på en ögonblicksskildring från Kairo av den egyptiska revolutionens höjdpunkt och även från protesterna i Jemen. Genom artiklar om bakgrunden till upproret i Egypten och om maktförhållandena i Mellanöstern vill vi ge en större förståelse för händelseutvecklingen i regionen.

För ett år sen skrev vi om ockupationer. Många av dem var kortvariga. Men i Nyköping, Helsingfors och Köpenhamn resulterade ockupationerna direkt i nya sociala center och möteslokaler. I flera andra städer har en rad hyrda lokaler öppnats; festlokaler, möteslokaler och bokkaféer vars initiativ kom ur dessa lokalkamper.

Man kan inte leva enbart på luft, man kan heller inte kämpa enbart på Facebook. Kanske måste vi under perioder då höger vindarna blåser hårdare skapa skyddade rum, rebellnästen som våra kamper kan utgå ifrån. För att i perioder av sociala kamper rasera murarna, öppna dörrarna på vid gavel och gå helt upp i en kampvåg som sköljer genom samhället.

Varje social rörelse behöver en plats där den kan mötas, där folk kan stråla samman och träffas. Sociala center kan i bästa fall fungera som samlingsplatser, platser där man kan experimentera med andra sätt att leva och skapa nya former av solidaritet. Men de kan också i värsta fall bli självisolerade politiska getton, fientliga mot sin omvärld, undandragna egna bubblor. Sociala centrets murar kan både ge skydd och skapa gränser. Samma sak med frizonens egna normsystem.

Inte bara lokalkamp, utan även lokal kamp är på tapeten. I många aktivistkretsar finns en längtan efter att gräva där man står, organisera sig i sin bostadsort eller på arbetet. I det här numret intervjuar vi några som organiserat sig lokalt.

I ett år har vi i Brandredaktionen talat om att göra ett block om feminism och sexual politik. Nu har det äntligen blivit av, och det har både varit det mest spännande och det svåraste att göra. Vi har haft många diskussioner om anorexi, slöjor, feministisk porr och vad räknas egentligen som en feministisk aktionsgrupp? Pågår könskriget nu inom feminismen? Eller har antifeminismen maskerat sig till feminism? Ni fattar dilemmat, hör av er med kommentarer för temat kommer att fortsätta in i nästa nummer.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.